In Israël worden er bijzondere stappen genomen op het gebied van voortplanting na de dood. In de documentaire In his image van Tami Ravid wordt dit onderwerp uitvoerig belicht. Tami, zelf afkomstig uit Israël, deed jarenlang onderzoek en sprak met grootouders en ouders over het waarom van hun keuze. 

Een interessant aspect van de documentaire is de focus op een vrouwelijke hoofdrol, die de weg opent naar het gebruik van sperma van een overleden man. Deze keuze heeft veel principiële en ethische vraagstukken opgeroepen. Want wie heeft het recht om beslissingen te nemen over het voortplanten na de dood van een geliefde? Is het een keuze die de overleden persoon zelf zou hebben gewild?

Moeders en grootouders worden gevolgd die gedreven zijn om het kind op te voeden. Ondanks dat het kind haar vader nooit leert kennen, hebben ze zich gewijd aan haar opvoeding. En het kind leidt een normaal leven. Ze kijkt tekenfilms, speelt met vrienden en gaat naar de kleuterschool. Het lijkt erop dat ze emotioneel los staat van het verhaal van haar vader. Voor haar is hij waarschijnlijk slechts een foto en een verhaal.

Opvallend is dat er in Israël geen wet is die regelt wat er met het sperma van een overleden persoon moet gebeuren. De grootouders zijn vaak genoodzaakt om de staat en het ziekenhuis aan te klagen om het sperma te krijgen en er eigenaar van te worden. De procedure is complex en ouders moeten aantonen dat hun overleden zoon kinderen had willen hebben.

Een interessant aspect van het rechtssysteem in Israël is dat er geen scheiding is tussen kerk en staat. Dit betekent dat rechters inspiratie halen uit oude teksten, zoals het Oude Testament, om beslissingen te nemen in complexe zaken. Dit heeft ook invloed op het begrijpen van de wil van een overleden persoon. In dit geval wijst alles erop dat de overleden persoon kinderen gewild zou hebben, gebaseerd op wat er in de heilige teksten staat over voortplanting en nalatenschap.

Zelfs vrienden van de overleden jongen brengen getuigenissen. Ze vertellen dat hij het altijd had over een dochter en zelfs wist hoe ze moest gaan heten. Dit zegt veel over de cultuur in Israël waar kinderen krijgen en familiestichting belangrijk zijn.

Hoewel dit onderwerp verhitte debatten oproept in Israël, is het belangrijk om te beseffen dat niet iedereen deze praktijk goedkeurt. Er zijn veel mensen en ethische commissies die proberen het tegen te houden. Het is een onderwerp dat veel levensvragen oproept.

Hoe dan ook biedt de documentaire In his image een kijkje in een wereld waar ethische vraagstukken en persoonlijke keuzes elkaar ontmoeten. Het roept vragen op over wat er met ons DNA moet gebeuren na ons overlijden en wie het recht heeft om deze beslissingen te nemen. Het is belangrijk dat we nadenken over deze kwesties en eventueel een protocol opstellen waarin we onze voorkeuren vastleggen.

Foto door Drew Hays op Unsplash