Lezing of huiskamergesprek

De kennis over het voorbereiden, het afscheid nemen en rouw is nog steeds beperkt in Nederland.

Je stelt het uit om het uit te zoeken, want het is s nog lang niet aan de orde. Het komt wel een keer als ik er tijd voor heb. Ik heb me toch verzekerd dus dan zit het wel goed. Ik laat het graag aan mijn naasten over. Zijn bekende excuses om het op zij te schuiven.

Wanneer een dierbare plotseling overlijdt, is er geen keus en dan moet je. Wanneer je een diagnose hebt ontvangen met een beperkt levensperspectief, komt het dichterbij en wordt het meer werkelijkheid.

Wanneer het je overkomt, ben je overweldigd door emoties. Al neem je dan wel besluiten. De vraag is of je tot hetzelfde komt als je er met een afstand naar kijkt en de noodzaak er nog niet is.

Wanneer je in het ‘normale’ leven de tijd neemt, dan ontdek je dat er een wereld aan mogelijkheden is. De keuze is reuze tegenwoordig in de uitvaartwereld. Vele kleine zelfstandigen dragen hun steentje bij voor hoe het ook anders mag.

Helaas werken de grotere uitvaartondernemingen met een ‘standaard’ pakket aan diensten. Nou wil dat niet zeggen dat het bij hen niet anders mag. Het is aan jou om je wensen kenbaar te maken.

Om je goed voor te bereiden op wat er onderweg naar het sterven, alsook tijdens de uitvaart en daarna mag, die kennis deel ik graag tijdens een lezing of huiskamergesprek.