Wie is

Winny Bos

Doulawijzer is mijn ‘geesteskind’. Bijna 10 jaar werkte ik met veel plezier in de uitvaartzorg. Wat me in beweging bracht waren de momenten dat ik met de stervende en familie in contact was. Ik zag de emoties, de pijn, de vraagstukken. En in veel gevallen ook de liefde, de saamhorigheid en de wens om samen tot een mooie afronding te komen van het leven.

In mijn eigen leven kwam de dood van jongs af aan voor. Ik was gefascineerd door overlijdensadvertenties. Ze riepen een lading vragen bij me op. Wie was die persoon en hoe zat het gezin in elkaar? Wat was er gebeurd? Het viel me op hoe vaak de advertenties op elkaar leken. En dat een mensenleven vaak maar in één zin gevangen werd.

Mijn opa overleed heel plotseling. Ik herinner me het gevoel ‘dat het leven eindig is’. Ik zag de worsteling bij mensen om me heen. De confrontatie met hun eigen sterfelijkheid. In de voorgesprekken die ik had tijdens mijn werk als uitvaartverzorger, was daar de bewondering voor de mens die toe gaf dat de dood nabij was. Zij erkenden dat er nog een noodzaak was die vervulling vroeg. Ik zag hier de schoonheid van de dood in de ogen kijken en wat dat met de mens en je omgeving doet.

Ik voelde een overtuiging opkomen. Je hebt als mens de verantwoordelijkheid om, als dat kan, je leven goed af te ronden. Dat is essentieel. Voor jezelf en voor de mensen om je heen.

Weetjes over mij!

Ik sta optimistisch in het leven en zo kennen mensen me ook. Ik zie altijd mogelijkheden. Ik had graag moeder willen worden. Dat werd moeder van mijn drie sterrenkinderen Morna, Bree en Lux. Zij zijn geliefde eervolle lichtbrengers in mijn leven en de reden van mijn werk.

Initiatieven die ik graag gebruik:
Snappcar – Swapfiets – Peerby – The Good Roll – Airbnb

Waar ik enorm van geniet:
* dagelijkse wandelingen
* hersenspinsels voor het slapen gaan in mijn schrift
* vegetarisch, gluten- en lactosevrij koken en bakken
* het inkleuren van mandala’s als meditatie
* films over waargebeurde verhalen
* fotograferen met mijn Iphone
* muziek en dan heerlijk meezingen
* lezen het liefst de papieren versie
* huisoppassen op honden en katten
* e-biken door NL
* mijn gecreëerde familie

Mijn levensreis

Anders en eenzaam dat definieert mijn leven en beiden hebben mij gebracht tot waar ik nu ben. Een levensreis van vallen en opstaan, waar ik onderzoekend steeds weer nieuwe dingen wilde ontdekken. Altijd als vreemd en afwijkend werd bevonden ten opzichte van leeftijdsgenoten. Vreemd was ik niet sensitief wel, hoog-sensitief zelfs, maar dat weten kwam pas echt op tafel in 2015 na het overlijden van mijn moeder.

Er ging een wereld voor me open in voelen en wat dat voor weten naar boven bracht. Alle kennis die ik in alle jaren had geabsorbeerd zocht zijn weg naar buiten. Ik had mijn leven geleefd vanuit mijn hoofd en ik werd nu uitgenodigd om te gaan leven vanuit mijn lijf. “Voel maar Winny en volg wat je wordt ingegeven, de enige waarheid die er is”.

En zo kwam in maart 2020 de boodschap: “Het leven is niet te bedenken, laat het zich maar ontvouwen”. Sinds die dag is mijn leven veranderd in een magische reis van onverwachte relevante ontmoetingen. Zodra ik in het willen ga wordt het leven stroop. Volg ik wat me wordt aangereikt, dan raak ik sprakeloos, komt er ontroering en ben ik ongelooflijk verwonderd. De boodschap is een uitdaging in vertrouwen dat er altijd overvloed is en daar geef ik me aan over in dankbaarheid.

Mijn achtergrond

Ieder mens komt ergens vandaan. Ik deed van alles en in mijn werk was de rode lijn over mensen met mensen. Zo bracht me dat tot uitvaartverzorger, veranderkundige, Reiki therapeut, rouwbegeleider en schrijfcoach. In mijn leven had ik een doodsangstervaring, stond ik met één been in de dood, kreeg ik te maken met zelfdoding in mijn familie, verloor ik een klasgenoot en tevens goede vriend, voelde ik het sterven van mijn opa aan en verloor ik mijn drie meiden. Dat brengt een beroep dat niet bestaat en wel een naam heeft ervaringskundige. 

In ieder contact neem ik mezelf mee. Reikt het leven en mijn achtergrond steeds opnieuw tools aan, omdat ik vertrouw dat het leven zich ontvouwt zoals het is bedoeld. Woorden zijn daarin voor mij belangrijk raak ik daar met tijd en wijlen ook wel in verdwaald daar ze niet altijd omvatten wat ik ervaar. Zo in het verloop van mijn leven sprak ik twee quotes uit, die mij meer en meer kennis verrijken en de magie van het leven doen ontdekken.

Als je deelt wat er in je leeft,
is er ruimte voor groei.

Winny Bos 

Wie goed voedt, goed ontmoet.

Winny Bos

Ben jij meer een luisteraar, dan zijn de volgende podcast afleveringen uit mijn podcast Doodnormaal een aanrader.

34. Winny Bos over waarom de dood haar zo fascineert

In gesprek met mezelf over waarom ik op missie ben, hoe de dood mij keer op keer nieuwe levenswijsheid bracht. Ik maakte daardoor anders kiezen, dat gaf een andere levenswijze…

58. Winny Bos over haar persoonlijke ervaring met onterven

Dit keer een solo gesprek met podcast maker Winny Bos. Ook al is het spannend het is oké om het gezicht te zijn voor iets wat velen overkomt: onterving. De…

35. Winny Bos over wat zij leerde van de dood

In gesprek met mezelf over hoe het al op mijn 7e begon met het lezen van overlijdensadvertenties. Ik snapte niet waarom die zo op elkaar leken en ging op zoek…