06 28 11 09 49 [email protected]

60. Dirck van Bekkum over ‘Being Moved Together’

door | 28-01-2022

Dirck krijgt op jonge leeftijd te maken met de dood. Als gevaarzoekende waaghals blokkeert het achterwiel van zijn motor op de snelweg. Slippend en slingerend razen de auto’s om hem…

Over deze aflevering

Dirck krijgt op jonge leeftijd te maken met de dood. Als gevaarzoekende waaghals blokkeert het achterwiel van zijn motor op de snelweg. Slippend en slingerend razen de auto’s om hem heen. Hij komt tot stilstand tegen de vangrail en heeft de dood in de ogen gezien. Twaalf jaar later verliest hij zijn vrouw bij een ongeluk met hun kampeerwagen in Frankrijk waar zijn kinderen van 3 en 7 jaar bij zijn. Rouwen is zeer moeizaam omdat zowel zijn eigen familie en schoonfamilie, ieder op zich en samen, het verlies van (schoon)dochter, (schoon)zus, moeder, echtgenote niet SAMEN kunnen delen.

Dat komt door hun beschadigde verledens rond WO II hier en in Indië en omdat zij geen collectieve rouwrituelen (meer) hebben. Deze stokkende rouw valt samen met Dirck’s ‘out of place’ ervaringen als kind, adolescent en jong-volwassene. Hij verlangt naar iets onbenoembaars, iets belangrijks dat hij mist in zijn familie, in de kerk, op school en in zijn wereld. Na de dood van zijn vrouw staat zijn leven in dienst van het vinden van antwoorden op dat ‘vreemdeling in eigen land’ zijn en op die onverwerkte rouwervaringen.

In zijn studie culturele antropologie, zijn werk als artisanaal groepstherapeut in de psychiatrie en als transcultureel trainer/opleider zoekt en vindt hij individuele antwoorden. Hij bestudeert rituelen uit oorspronkelijke gemeenschappen in antropologische literatuur en combineert dat met zijn therapeutische en educatieve groepswerk. In dat zoekproces herontdekt hij de werking van gezamenlijke verwerking van verliezen, beschadigingen en breuken in familie continuïteit. In die rituelen staat ‘luisteren’ naar wijsheid van voorouders en ongeborenen centraal.

Met cliënten, studenten, professionals en collega’s ontwikkelde Dirck in die 35 jaar het concept van het samen creëren van ‘transitionele ruimtes’. In die tijdelijke ruimtes kan ‘Samen Diep Geroerd Raken’ tot heling en heelheid leiden.
 
Zijn recent gepubliceerde artikel ‘Being Moved Together’ waarin hij besluit met hoe je samen transitionele ruimtes kunt co-creëren. En dat is precies wat er in deze podcast gebeurd. Er zijn twee mensen die een relatie met elkaar aangaan en beiden zijn daarin kwetsbaar, verlangend en onderzoekend aanwezig. Deze manier van samenzijn gunt Dirck volgende generaties. 

Dit jaar wordt Dirck 75 jaar en de zoektocht naar zijn onvervulde verlangen uit zijn jeugd is nagenoeg voltooid. Zijn persoonlijke reis bracht hem veel schoonheid, zelfironie en ‘leren alleen te zijn’. Het vertalen, van antwoorden die hij vond, naar zijn familie-, vrienden- en sociale omgevingen is nog steeds gaande. Met een glimlach kijkt hij naar zijn en ons schitterend geploeter om in harmonie te komen met hoe natuur werkt.

Dirck van Bekkum werkte 10 jaar als ontwerper/projectleider in het technisch bedrijfsleven. Pas op 27-jarige leeftijd begon hij aan een studie culturele antropologie in Nijmegen en volgde een intensieve post-doc opleiding in her-ontwikkelen van familie erfgoed en van ‘praktiserende’ antropologie. In 2017 publiceerde hij het boek ‘Jonge mannen als klokkenluiders’ met als ondertitel antropologisch leren kijken naar falende instituties en transitionele ruimtes. Meer over Dirck’s zoekende leven https:/www.anthropo-gazing.nl https:/www.ctt.nl/

Let´s get social
Facebook: https://bit.ly/podcastdoodnormaal-facebook
LinkedIn: https://bit.ly/winnybos-linkedin
Instagram: https://bit.ly/winnybos-instagram
Facebook: https://bit.ly/doulawijzer-facebook
YouTube: https://bit.ly/doulawijzer-yt

Leer meer over mijn missie en werk als levenseinde doula
<a href="https://d

Andere afleveringen

81. Cat Colnot over dat verlies niet bestaat

Iemand is niet van jou, maar van zichzelf en daarom kan je hem of haar niet kwijtraken of verliezen, vindt Cat. Natuurlijk kun je iemand wel missen. Je hebt mazzel als je met elkaar mag oplopen op...

80. Inge de Graaf over Stichting Vaarwens

Het water heeft voor sommigen betekenis en hoe mooi is het als je nog een laatste wens hebt en deze vervulling krijgt. Stichting Vaarwens verzorgt op verzoek een dagtocht. Vanuit de haven in...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.