06 28 11 09 49 [email protected]
   Podcast

   Doodnormaal

   Over Doodnormaal

   Ik ben Winny Bos van Doulawijzer en in deze podcast ga ik in gesprek met professionals die met de dood in aanraking komen en hoor je persoonlijke verhalen over het levenseinde.

   41. Marieke Eebes vertelt over hoe haar doodsangst verdieping bracht in haar werk

   In gesprek met Marieke over hoe zij werkzaam als verpleegkundige door een persoonlijk leiderschapstraject kwam tot de opleiding stervensbegeleiding. Beide trajecten brachten haar naar haar binnenwereld en stelden de vraag `waarom ben je hier` en `wat kom je hier doen`. Zo werd haar doodsangst zichtbaar en ontdekte ze hobbels in zichzelf en in contact met de ander. Ze ontdekte dat als ze dit allemaal aan ging haar werk ineens makkelijker en mooier werd. Het bracht helderheid op voornoemde vragen en met deze tas aan tools in haar hand doet Marieke nu haar werk. Marieke is ZP-er in de integrale stervensbegeleidingHaar drijfveer is `In de verbinding van mens tot mens kun je leren ontspannen en daarin vind je dat wat er werkelijk toe doet.` Meer Marieke lees je op www.heart4care.nl.

   40. Femke Joy vertelt over het verlies van haar 14 jarige zusje

   In gesprek met Femke die haar 14 jarige zusje en beste vriendin Annouk verloor toen ze 17 was. Ze kreeg ruimte om te rouwen, zelfs zoveel dat het terugkijkend een heel onveilige situatie is geweest. Het verlies maakte haar boos en deze werd de regisseur van haar leven. Ze stootte iedereen en alles af. Eén vriendin gaf daar geen gehoor aan en bleef haar trouw, zij werd een rots in de branding. Femke had vele vragen. Waarom was dit gebeurd? Waarom leefde zij nog wel en haar zusje niet meer, moest het niet omgedraaid zijn? Waarom, hoezo, wat nu. Haar antwoorden vond ze in allerlei vormen van hulp, bewustzijnstrajecten, het blijvende contact met Annouk en een altijd gewenst ander familielid.Femke Joy is therapeute Ze werkt met passie in haar eigen praktijk omdat ze ervan overtuigd is dat vreugde en liefde voor iedereen is weggelegd. Met als specialisme in het samengestelde gezin, begeleidt ze je graag naar een nog meer bewuster leven. Meer over Femke op www.femkejoy.nl

   39. Renata Oort vertelt over het verlies van haar dochter tijdens haar zwangerschap

   In gesprek met Renata die haar dochter Frederique verloor met 34 weken zwangerschap. Ondertussen alweer 22 jaar geleden is praten hierover niet meer moeilijk. Frederique is onderdeel van haar leven en weten haar twee andere kinderen van haar bestaan. Ieder jaar neemt Renata vrij op haar geboortedag. Ze gaat dan naar haar graf en doet iets leuks. En soms wordt ze verrast door onverwachte emoties op momenten waarin ze het niet verwacht en daar is ze oké mee Dat het uiteindelijk drie zwangerschappen verder duidelijk werd waarom Frederique is overleden had Renata niet kunnen bedenken. Veranderd dat het verdriet van toen? Renata is communicatie adviseurZe heeft ruime ervaring in corporate en (online) marketingcommunicatie. Vervuld de rol bij voorkeur door midden in de organisatie te staan en afdelingen samen te brengen. Zo wordt het gemeenschappelijk doel helder en maakt de organisatie meer impact. Meer info over Renata op https://www.linkedin.com/in/renataoort/.

   38. Jan Hiensch en Julia Borsboom vertellen over hun kunst voor te vroeg geboren kinderen

   In gesprek met Jan en Julia die een kunstwerk gecreëerd hebben voor te vroeg geboren kinderen. Dit kunstwerk is tot stand gekomen na jarenlang aandringen van ouders die hier behoefte aan hadden. Het is voor ouders die te maken hebben gehad met te vroeg geboren of stil geboren kinderen, miskraam, abortus of waar de wens om ouder te worden niet vervuld is. Het maakt niet uit hoe lang geleden dit is gebeurd, wanneer er een behoefte is aan een plek kan dat in het kunstwerk tot realisatie komen. Op het glasplaatje in het monument kan een boodschap of een naam worden gegraveerd. Jan en Julia hebben zich door de plek laten inspireren om tot het monument te komen. Ze gunnen het Nederland dat er op iedere begraafplaats zichtbaarheid komt voor deze groep.Jan Hiensch is beeldend kunstenaarAls rouwdrager en ervaringsdeskundige op het gebied van onverwerkte rouw (mijn moeder baarde een stil geboren kindje en heeft haar verdriet diep verborgen gehouden) is het mijn passie om rouw en verdriet om gemiste kinderen aan het licht te brengen. Omdat ik er van overtuigd ben dat dat ouders helpt om hun levens weer op te pakken. Als beeldend kunstenaar kan ik daar op unieke wijze een bijdrage aanleveren.Julia Borsboom is beeldend kunstenaarHet monument is een plek geworden om stil te zijn en stil te staan: vol symboliek. Het transparante, kostbare maar ook breekbare glas in 24 verschillende zachte tinten draait om je heen als je in het midden van de cirkels staat. Het voelt alsof iemand die hetzelfde heeft meegemaakt een arm om je heen slaat. Ik graveer de tekst in het handschrift van de ouder(s) om het zo persoonlijk mogelijk te laten zijn. 

   37. Lisa de Bye en Didi Spaans vertellen over hun liefde voor rouw

   In gesprek met filmmakers Lisa en Didi die een fictieve film genaamd ‘ALEX’ maakten over rouw. Vanuit eigen pocket, liefde voor het onderwerp en met de medewerking van andere filmmakers -vrijwillig- draaiden zij in 5 dagen deze film met een duur van bijna 11 minuten. Het was een hele reis om te komen tot dit eindresultaat. Waarom kozen deze dames als jong volwassenen voor dit onderwerp? Wat hebben zij met rouw? Ervaren zij dit in hun eigen leven en hoe doen zij dat dan? Wat willen ze met de film bereiken? En zo nog vele andere vragen hoor je in ons gesprek. Lisa de ByeLisa de Bye is een allround filmmaker met een focus op regisseren, produceren en schrijven. Daarnaast is ze veel bezig met editen en graphic design. Na een media opleiding in Nederland en een film minor – over fashion films – in Denemarken te hebben afgerond, heeft ze haar eigen freelance filmbedrijf opgericht. Tevens is ze de co-founder van het fashion film bedrijf, LI&LOU.In haar filmwerk probeert Lisa altijd een ander perspectief te bieden over het onderwerp, de kijker uit te dagen en nieuwe formats uit te denken. Meer weten over Lisa? Check dan haar website!Didi SpaansDidi Spaans is een creatief producente en editor. Momenteel zit Didi in de afrondingsfase van haar onderzoeksmaster Literary Studies aan de Universiteit Leiden. De theoretische kennis die zij heeft opgedaan op deze studie kan Didi uitstekend toepassen in het veld van filmmaken, waar zij verschillende mediavormen poogt te combineren om zo de randen van de Nederlandse televisie- en filmwereld op te zoeken en uit te dagen. Vorm – dat is Didi’s ding. Op welke manier wordt een verhaal verteld? Op de duizenden manieren dat dit kan, zoekt Didi naar de beste vorm.  Wil je meer weten of Didi? Check dan haar IMDB pagina!

   36. Jacqueline Dersjant vertelt over levenseinde en afscheidsfotografie

   Luister hoe Jacqueline zelf de switch maakte van het denken over afscheidsfotografie als ramptoerisme naar haar tegenwoordige missie: afscheidsfotografie net zo vanzelfsprekend maken als bruiloftsfotografie.Jacqueline vertelt hoe zij het ziekteproces van haar moeder heeft meegemaakt en zich daarna realiseerde eigenlijk geen goede foto’s te hebben en dit te missen als herinnering aan een zware maar ook mooie en bijzondere periode. Nadat zij gevraagd werd om de uitvaart van de vader van een collega-fotograaf te verzorgen, werd het Jacqueline duidelijk dat dit is wat zij het allerliefste doet: de verdiepende periode van verbinding tijdens de laatste levensfase en het afscheid vastleggen. Het blijft Jacqueline verrassen welke foto’s achteraf van waarde blijken te zijn voor de zieke of de nabestaanden. Dat zijn lang niet alleen de mooie, maar vaak ook de zware momenten. Jacqueline is documentair en journalistiek fotograaf. Het maakt haar niet uit wat het onderwerp is. Jacqueline beweegt zich onopvallend, kan daardoor dichtbij komen en creëert zo fantastische beelden. Ze maakt de beste beelden als ze in volledige vrijheid haar werk mag doen. Meer over Jacqueline op afscheid.jacquelinedersjant.com

   35. Winny Bos vertelt over wat zij leerde van de dood

   In gesprek met mezelf over hoe het al op mijn 7e begon met het lezen van overlijdensadvertenties. Ik snapte niet waarom die zo op elkaar leken en ging op zoek naar de mens in de woorden. Mijn opa en een oom verloor ik in mijn tienertijd. Dat bracht vele vragen, alleen de antwoorden bleven uit. En dat in een tijd waarin ik op zoek was naar wie en wat ben ik.  Ik leefde mijn leven en kwam op mijn 33e in de uitvaartwereld terecht. Na een korte interne opleiding ging ik functioneel mijn werk doen. Twee jaar onderweg in mijn werk overleed mijn vader tijdens een inspiratieweek, die de aanvang was van mijn bewustzijnsonderzoek. Ik kwam een paar maanden thuis te zitten. Eenmaal weer als uitvaartverzorger op pad ging ik met een andere aanwezigheid in gesprek met nabestaanden. Voor mijn bewustzijnsonderzoek volgde ik meerdere programma´s bij het Pulsar Instituut. Ik zei de uitvaartwereld gedag, kwam er toch weer in terecht en zei het daarna definitief gedag, dacht ik toen. De dood bleef me in allerlei hoedanigheden achtervolgen en mijn bezoek aan Findhorn spande hierin 5 weken lang de kroon. In 2020 vond het zijn vorm en sindsdien ben ik op reis met mijn missie om het levenseinde doodnormaal maken.  Winny is levenseinde doula, podcast host en changemakerAls levenseinde doula ondersteun ik als wijze vrouw mensen niet medisch in de laatste levensfase. Hoe is voor iedere situatie anders en wordt in een ontmoetingsgesprek helder. Ben ik podcast host van deze wekelijkse serie Doodnormaal. Hierin ga ik in gesprek met professionals die met de dood in aanraking komen en hoor je persoonlijke verhalen over het levenseinde. Daarnaast creëer ik activiteiten ter ondersteuning van mijn missie het levenseinde doodnormaal maken. Meer over mijn werk www.doulawijzer.nl en initiatieven www.wijzijnsterfelijk.nl, www.dedoodisspringlevend.nl en www.nieuwbakjetroost.nl 

   34. Winny Bos vertelt waarom de dood haar zo fascineert

   In gesprek met mezelf over waarom ik op missie ben, hoe de dood mij keer op keer nieuwe levenswijsheid bracht. Ik maakte daardoor anders kiezen, dat gaf een andere levenswijze en het beeld dat ik iedere dag een beetje dood ga. Daarmee ben ik in voorbereiding van het werkelijke sterven, want dat wil ik meemaken. Natuurlijk doodgaan zonder inbreng van medicijnen, geen behandeling om meer kwaliteit van leven te ontvangen. Je hoort mijn onderzoekende levensreis en hoe ik in deze tocht vondsten heb gedaan over het leven. De dood werd mijn leraar en integreer ik in mijn dagelijks leven en het resultaat is heel veel levens schoonheid.  Winny is levenseinde doula, podcast host en changemakerAls levenseinde doula ondersteun ik als wijze vrouw mensen niet medisch in de laatste levensfase. Hoe is voor iedere situatie anders en wordt in een ontmoetingsgesprek helder. Ben ik podcast host van deze wekelijkse serie Doodnormaal. Hierin ga ik in gesprek met professionals die met de dood in aanraking komen en hoor je persoonlijke verhalen over het levenseinde. Daarnaast creëer ik activiteiten ter ondersteuning van mijn missie het levenseinde doodnormaal maken. Meer over mijn werk www.doulawijzer.nl en initiatieven www.wijzijnsterfelijk.nl, www.dedoodisspringlevend.nl en www.nieuwbakjetroost.nl 

   33. Miriam van Kreij vertelt over abortus- en miskraambegeleiding

   In gesprek met Miriam van Miskraambegeleiding Nederland over de impact die een miskraam of abortus kan hebben. Miriam is gespecialiseerd in begeleiding rond dit prille verlies in de zwangerschap. Tot 10 jaar geleden was er nog weinig aandacht voor de impact van verlies in de zwangerschap. Intussen komt er steeds meer besef dat ook pril verlies ertoe doet, voor vrouwen én hun partners. Er is toch nog veel verborgen verdriet rond miskramen. En bij abortus speelt vaak ook nog het taboe. In deze podcast gaat het hierover, maar je hoort ook Winny's persoonlijke verhaal.Miriam is trainer, auteur, docent, spreker en opleider, gespecialiseerd in miskraam- en abortusbegeleiding. Miriam begeleidt vrouwen en stellen, zodat ze met meer vertrouwen hun leven kunnen vervolgen. Dat maakt dat ze weer beter functioneren thuis en in hun werk. Naast deze persoonlijke begeleiding geeft Miriam geaccrediteerde scholingen aan verloskundigen, gynaecologen en echoscopisten. En ze leidt coaches op tot gecertificeerd miskraamcoach. Miriam heeft 2 boeken geschreven: 'Begeleiding van vrouwen met een miskraam' en 'Als je je kindje verliest in de zwangerschap'. Miriam schrijft nu aan haar 3e boek: 'Begeleiding na een afgebroken zwangerschap of abortus'.  Meer over Miriam op www.miskraambegeleiding.nl. 

   32. Wendy van der Kooij vertelt over haar ontdekkingstocht na verlies van haar vader

   In gesprek met Wendy over hoe het overlijden van haar vader haar op een ontdekkingstocht bracht naar hoe word je een levenskunstenaar. Zij kende in haar leven alleen maar de modus moeilijk, zwaar en ingewikkeld. Ze kwam het tegen in de dagelijkse dag, in haar relaties en in de mens en leven werd een klus om te klaren. Dat mocht anders, want hoe kon het toch dat haar vader zo open en vriendelijk in het leven stond en zij kind van haar vader zo anders was. Wendy ging op zoek door te lezen, te luisteren en te kijken. Ze deed wonderlijke ontdekkingen en vond uit dat zij net als haar vader kan leven, dat er in ieder mens geluk aanwezig is en dat we allemaal een levenskunstenaar zijn.Wendy is een entrepreneur, ontwikkelaar van projecten en ideeën, auteur van 'Een landschap van boerenkool met worst' en natuurlijk een levenskunstenaar in wording. Ze is oprichter van Nunazorg en eigenaar van Aftercare.World, de internationale tak van nazorg voor nabestaanden. Wendy brengt je graag bij dat het leven prachtig is en wil je weten hoe kijk dan op www.nooittelaatomgelukkigtezijn.nl. 

   31. Henny Haring vertelt graag over hoe zij leeft met de dood

   In gesprek met Henny, die als 88 jarige niet begrijpt waarom mensen zo moeilijk doen over de dood. Het hoort toch gewoon bij het leven heb het er dan met elkaar over. En zo gaan we in gesprek en spreken we over hoe ze een dochter moest missen, dat ze met engelen spreekt en haar man is verloren. Het leven is een leerschool, die beleefd iedereen op zijn eigen manier en wat we daarin vergeten is dankbaar zijn. Wat Henny hiermee precies bedoeld wordt duidelijk. 

   30. Hugo Vos vertelt over zijn werk als afscheidsdichter

   In gesprek met Hugo Vos, die met de dood werd geboren. Zijn oudste zus was twee jaar voor zijn geboorte overleden hierover praten was onbespreekbaar voor zijn ouders. Hugo met zijn nieuwsgierige en onderzoekende karakter maakte daarmee zijn eigen reis. Ging vanaf zijn 20e benoemen dat hij uit een gezin van 4 kwam waarmee hij erkenning gaf aan zijn oudste zus. Niet wetende dat hij later een doodvonnis zou ontvangen van zijn internist, die jaren later weer werd ingetrokken. De dood speelt een rode lijn in Hugo's leven en dat bracht hem zelfs tot het werk als afscheidsdichter. Hoe hij hiertoe kwam en hoe de dood hem vormde, we spreken er onderzoekend en nieuwsgierig over.Hugo is afscheidsdichter.In een warm en openhartig gesprek gaat Hugo met jou op zoek naar de kern van wat de ander voor je betekent of voor je betekend heeft. Hij vertaalt jouw woorden naar een persoonlijk en treffend gedicht. www.afscheidsdichter.nl. Zijn dagelijkse gedichten (vergedichten) vind je op een andere site www.dichterbijdezaak.nl.

   29. Jojanneke van den Bosch vertelt over hoe ze wees werd

   In gesprek met Jojanneke, die op haar 14e wees werd en achterbleef met haar oudere zus en - op afstand - een halfbroer die ze nog nooit eerder had gezien. Het werd overleven en ontdekken hoe je dat doet, leven zonder ouders. Wat zijn de regels en wetten, waar heb je recht op? Dat zijn nu niet per sé de feiten waarmee je bezig bent als je ineens zonder ouders bent. Jojanneke blijft naar school gaan, er komen bijzondere mensen op haar pad en ze vindt een thuis. In haar latere leven voelt ze de missie om op te komen voor de andere wezen in Nederland...en zo ontstond WeesWijzer. Jojanneke is een innovatiementor bij BraveChangemakers.com, online communicatieadviseur voor TU Delft, spreker, auteur en oprichter van WeesWijzer.Je vindt Jojanneke op Twitter via @Jojanneke, online via www.jojanneke.me. WeesWijzer vind je via www.WeesWijzer.org. Bekijk ook haar TEDx talk over weeskinderen in de westerse wereld.

   28. Chanine Krisman vertelt over hoe ze opgroeit met de dood

   In gesprek met Chanine Krisman die opgroeide met haar opa en oma in huis. Ze zag wat ouder worden inhield en hoe dat tot overlijden leidt. Eenmaal op zichzelf krijgt ze in de gaten dat ze voor haar leeftijd al veel met de dood in aanraking is geweest. Ze wordt gedragen door al haar verloren dierbaren. Soms vraagt ze hen om hulp en soms zijn ze er ineens. Hoe ze tot deze ontdekking kwam en hoe ze hiermee leeft daar hebben we het over. Chanine is personal shopper en stijlexpertZe houdt van mensen en is altijd benieuwd naar wat hen drijft (met andere woorden: ze stelt een hoop vragen). Ze weet dat veel mensen zich niet bewust zijn van wat zij met hun kleding uitstralen. Dat blijkt ook voor veel ambitieuze, professionele vrouwen te gelden. Daardoor kunnen ze als ondernemer een onduidelijke of zelfs verkeerde boodschap afgeven. Stijl is een vorm van non-verbale communicatie en Chanine helpt je jouw boodschap over te brengen, zodat jij de wereld laat zien wie je bent! Meer info op www.stijloppeil.nl

   27. Robbert Charoe vertelt over het verlies van zijn zicht en been

   In gesprek met Robbert Charoe die in één jaar tijd zijn leven van zien en lopen zag veranderen in niet zien en leren lopen met een prothese. De openhartige manier waarop Robbert over zijn verandering spreekt is inspirerend en zet aan tot nadenken. Al had hij geen eenvoudige taak. Twee revalidatietrajecten tegelijkertijd doorlopen is topsport. Met Robbert spreek ik over hoe het was om met deze levensveranderende en levensbedreigende situatie om te gaan. Robbert Charoe is stand-up comedian en motiverende spreker voor eventsAls motiverende spreker deelt hij op eigenwijze zijn verhaal. Hij neemt de luisteraar mee in zijn wereld van revalidatie, inzichten, passies en tegenslagen. Hij praat openhartig over het blind zijn en het missen van een been. Als comedian steekt hij de draak met zichzelf. 

   26. Marike van IJssel vertelt over enige overlevende van een meerlingenzwangerschap

   In gesprek met Marike van IJssel, die op latere leeftijd ontdekt dat ze als enige overlevende van een meerlingenzwangerschap is geboren. Het voelt voor haar dat ze in de rouw is geboren en dat haar hele leven doorweven is van de tocht tussen leven en dood. Bij de geboorte van haar jongste dochter krijgt ze HELLP en pre-eclampsie (zwangerschapsvergiftiging), ze heeft een bijna dood ervaring en kiest voor het leven. Jaren later verliest ze net nadat de scheiding is uitgesproken, haar voormalige partner en de vader van haar vier kinderen aan een hartinfarct. Al deze ervaringen hebben impact op het leven. Hoe geef je dan het leven vorm vanuit hart en ziel, als het zo voorbij kan zijn, waar wacht je dan nog op? De moed om de essentie te leven is een avontuur dat ze elke dag opnieuw aangaat.  Marike van IJssel is grondlegster van de Geluksroute. Waar word je gelukkig van en wil je dat delen? Die simpele uitnodiging is de basis van de Geluksroute, en elk antwoord is welkom. Vanuit dat delen ontstaan ontmoetingen die gebaseerd zijn op passie, geluk en de essentie van het leven.  De Geluksroute gaat over verbinding en wordt gevoed door een onstuitbaar verlangen om het mooie, kostbare en wonderlijke van ons menszijn te belichten. Nu het even niet mogelijk is om live geluksroutes vorm te geven is er een paar keer per week een online geluksmoment via zoom waar iedereen welkom is om bij aan te haken. Meer info www.geluksroute.nu 

   25. Kees Veldboer vertelt over de laatste wens vervulling verzorgt door Stichting Ambulance Wens

   In gesprek met Kees Veldboer over Stichting Ambulance Wens. De stichting verzorgt in Nederland en zo gewenst daarbuiten gratis wensen. Bedoeld voor zij die een korte levensverwachting hebben of een levensbedreigende ziekte waardoor ze afhankelijk zijn van ambulancevervoer. De stichting is 7 dagen per week en 365 dagen per jaar bereikbaar. Alle wensen zijn vervulbaar. Voorbeelden zijn naar het strand, terug naar huis, naar een voetbalstadion, bezoek aan het (nieuwe) huis van je (klein) kinderen, naar een museum, een rondje Nederland, naar een uitvaart zijn veel voorkomende. Maak vooral kenbaar wat gewenst is en Ambulance Wens maakt het mogelijk.  Kees Veldboer (1959-2021) was ambulance chauffeer en tevens oprichter van Stichting Ambulance Wens. Tijdens een ambulancerit maakte hij in 2006 de laatste wens mogelijk van, de inmiddels overleden, voormalig zeeman de heer Stefanutto. Deze patiënt wilde zo graag nog één keer op een schip varen, aldus geschiedde en dat was de start van de Stichting. 

   24. Sandra Klein Lenderink vertelt over het belang van financieel overzicht

   In gesprek met Sandra Klein Lenderink over het belang van financieel overzicht. Als je weet en voelt hoe geld door jouw leven stroomt ervaar je keuzevrijheid en rust om je te richten op dingen die belangrijk zijn in het leven. En het lijkt alsof je dat alleen bij leven op orde kunt brengen, maar zeker ook als het levenseinde in zicht is.  Sandra is RegisterExecuteur, financieel life planner en begeleider bij afscheid en rouwAls RegisterExecteur zorgt ze voor de voorbereiding en afwikkeling van nalatenschappen. Als financieel life planner gaat ze voor een financieel ontspannen leven . Geld is een middel om te leven en nooit een doel op zich. Als ervaringsdeskundige begeleidt ze mensen die een partner hebben in de laatste levensfase. Meer info op financieleplanningml.nl en sandrakleinlenderink.nl.    

   23. Brenda van Zanden vertelt over het verlies van haar ernstig meervoudig beperkte dochter

   In gesprek met Brenda van Zanden die voor het eerst moeder wordt van haar dochter Isabel. Na een half jaar komt de diagnose dat ze zeer ernstig meervoudige beperkt is met een lage levensverwachting. Totaal ontredderd keert Brenda met haar man weer naar huis. Wat houdt dit in een lage levensverwachting, wat betekent dit voor het dagelijks leven, welke hulp heb je nodig of kan je dit zelf, kan ze thuis blijven of ... Allemaal vragen die gaandeweg een antwoord krijgen. Dochter Isabel mocht 6 jaar worden. Brenda is getrouwd en heeft drie kinderen. Het is haar missie om anderen te laten voelen en ervaren dat ze veel verder kunnen kijken dan de omstandigheden waarin ze leven. Dat juist in onze diepste angsten de grootste groei zit. En ook al is het nog zo donker, ook dat gaat voorbij en is daar licht! Meer info op www.boostyourlight.nl

   22. Wendy Tuns vertelt over haar werk als uitvaartspreker

   In gesprek met Wendy over hoe ze haar carrière bij de bank door een ontslag moest loslaten. Dat bracht haar op het pad van wat ze nu echt graag wil qua werk. Het werd uitvaartspreker, die ook wel woorddienstbegeleider, ritueel begeleider of funerair spreker wordt genoemd. Hoe is ze hiertoe gekomen, wat houdt haar werk in en wat brengt het onregelmatige werken haar. De pandemie bracht de ruimte om al haar verhalen op te tekenen in haar boek Doodgewone verhalen.Wendy is uitvaartspreker en trouwambtenaar.Men noemt haar ook wel woorddienstbegeleider of trouwmevrouw. Ritueelbegeleider of Babs. Funerair spreker of ceremoniespreker. Het maakt haar niet zo veel uit hoe je haar noemt. Ze is Wendy. Aangenaam. En schrijft en vertelt graag jouw verhaal. In haar boek Doodgewone verhalen beschrijft ze de vele bijzondere ontmoetingen in haar werk. Meer info op www.bijzonderwoorden.nl

   20. Fenneke Visscher vertelt over haar werk als afscheidsfotograaf

   In gesprek met Fenneke Visscher die als afscheidsfotograaf de dag van de uitvaart in beeld brengt. Wat is dat afscheidsfotografie en hoe gaat dit in zijn werk. Is er een specifieke regio waarin ze werkt en wie brengt haar de opdrachten. En waarom doet ze dit werk en welke invloed heeft dat op haar leven. Verandert dit haar kijk op de dood?  Fenneke legt de laatste liefdevolle momenten met liefde voor nabestaanden vast. Voor altijd. Om te bewaren. Na het afscheid heb je alleen nog de herinnering. En de foto’s helpen je. “Ik ben me ervan bewust dat ik in een intieme sfeer terecht kom. Daar leg ik de liefde vast. Ik hoor vaak dat ik onopvallend gewerkt heb en de juiste momenten op de foto heb gezet.” Meer info op https://madewithlove.nu

   19. Winnie Bosch vertelt over het verlies van haar vader in coronatijd

   In gesprek met Winnie waarin we het hebben over het verlies van haar dementerende vader in coronatijd. De betekenis van dementie en waarom iemand dit krijgt. Het boekje van Hans Stolp heeft geholpen om begrip en helderheid te krijgen op deze ziekte.Winnie is creatief onderneemster, happy coach en verbinder!Al jaren actief als casting director en talentscout met een neus voor bijzondere mensen, die zij zoekt voor series, commercials en print campagnes. Verzorgt ze de musical les voor groep 8 en regisseert ze musical. Ze geeft talenten graag een duwtje in de goede richting. Als je werk je passie is dan doe je het met liefde en voelt het niet als werk. Meer info op www.winniecasting.nl en www.winniekids.nl

   18. Caroline Schmitt vertelt over het noodlottig ongeval van haar vriend

   In gesprek met Caroline Schmitt die op haar 21e haar vriend verloor door een noodlottig ongeval. Dat was een enorme klap waardoor ze wakker werd geschud om haar eigen kracht te beseffen. Voor een meisje die uit een besloten geloofsgemeenschap kwam, lag ineens de wereld aan haar voeten. Het werd een ontdekkingsreis naar wie ben ik, wat ben ik en waarvoor ben ik hier.Caroline heeft een praktijk Reflectie van de ziel. Tijdens een consult richt Caroline zich op jouw diepste kern en vertel ze je wat ze ziet, hoort, voelt en ervaart. Het is je basis, verbonden met alles en draagt onnoemelijk veel wijsheid in zich. Hiermee word je passie, je kern van waaruit je leeft, maar worden ook de diepe -vaak oude en onbewustere- overtuigingen helder. Wil je meer www.carolineschmitt.nl

   17. Robin Zuidam vertelt over hoe de dood het grootste mysterie is

   In gesprek met Robin Zuidam over hoe de dood het grootste mysterie is wat er bestaat. Hoe meer hij er mee bezig is en zich in verdiept, hoe meer vragen het oproept en het daarmee de onderzoek naar leven opent. Robin is voorzitter van Stichting Het Bezinningshuis en stervens- en levensbegeleider. Hij is coördinator van het Centrum voor Levensvragen in Zuidoost-Utrecht en verzorgt samen met zijn vrouw een module aan de Academie voor de Geesteswetenschappen over de existentiële benadering in de palliatieve fase. Dood doet meer leven, is een van zijn geliefde uitspraken. Meer info www.bezinningshuis.nl

   16. Berthilde van der Zwaag vertelt over aan het bed zitten van stervenden

   In gesprek met Berthilde van de Zwaag die als 17 jarige in de verpleging begon, waarin ze haar eigen angst voor de dood ontmoette. Toen ze jaren later als volwassene terug ging naar de zorg, koos ze ervoor aan het bed te zitten van stervenden. Door dit werk ontdekte zij de betekenis van de dood nabij zijn. Zij verwoorde haar ervaringen en combineerde die met reflecties vanuit haar latere baan als geestelijk verzorger. Berthilde is werkzaam als geestelijk verzorger in de eerste lijn. Ze is auteur van het boek ‘De dood nabij. Verhalen en gedachten op de grens van het leven.’ Ze verzorgt lezingen over dit thema en haar vorige boeken en geeft de cursus ‘Mediteren kun je leren’. Voor meer info www.berthildevanderzwaag.nl

   15. Anjo Jorritsma vertelt over de Bedside Singers

   In gesprek met Anjo Jorritsma over hoe je als bedside singer middels klank verzachting brengt bij ziekte en sterven. En dat het bestaat bij leven een ingewikkelde relatie te hebben, die na de dood veranderd in een liefdevolle verbondenheid. Anjo Jorritsma is stemdocent en coach.Zij bracht de cd 'Jij bent goed zoals je bent' uit. Liederen als vitamine voor hart en ziel. Tevens is zij muzikaal leider van de bedside singers in Wageningen. Meer over Anjo op www.ontdekjestem.nl en www.bedsidesingerswageningen.nlMuziek en tekst Namasté van Jan Kortie en Land van zon van Anjo Jorritsma

   14. Jannette van Ommeren vertelt over het verlies van haar vader als kind

   In gesprek met Jannette van Ommeren. Op 9 jarige leeftijd is haar vader overleden en hierdoor heeft ze ervaren en bedacht dat de dood iets kapot maakt en vernietigd dat niet meer te herstellen is. Inmiddels is ze 40 jaar verder en hoe is het nu?Jannette werkt in de GGZ bij twee huisartsenpraktijken. Als anderen iets in mijn verhaal herkennen en als het hen helpt, dan vind ik het fijn dat ik hiermee iets voor hen heb kunnen betekenen.

   13. Immanuel Baan vertelt over duurzame uitvaartverzorging

   In gesprek met Immanuel Baan, die op een bijzonder manier uitvaartverzorger werd en dat nu realiseert vanuit een duurzame insteek. Wat dat precies inhoudt, daar hebben we het over.Immanuel Baan is onafhankelijk zelfstandig uitvaartondernemer.Vanaf het moment van overlijden of een voorbereiden op een toekomstig overlijden, begeleid Immanuel de familie om samen een passend, bijzonder en waardig afscheid vorm te geven. Immanuel zoekt dit graag buiten de gebaande paden, in de onbekende mogelijkheden en duurzame alternatieven zoals een rouwbakfiets, graszoden opbaring of een afscheid in de buitenlucht. Voor informatie en inspiratie kijk op www.immanuelbaan.nl

   11. Rahayu Dragtsma vertelt over hoe zij dagelijks leeft met de dood

   In gesprek met Rahayu die dagelijks leeft met de dood. Ze is moeder van een jong gezin, ongeneeslijk ziek en weet dat ze niet lang meer te leven heeft. Hoe ga je hiermee om, wat is er nog belangrijk en hoe geef je je leven vorm. Rahayu vertelt open en kwetsbaar haar verhaal. 

   10. Marcel Kerver vertelt over het verlies van zijn vader als tiener

   In gesprek met Marcel over hoe hij op 16 jarige leeftijd zijn vader verloor en ineens eigenaar werd van een bloemenzaak. Het harde werken bracht van alles aan het licht. Na jaren bikkelen was de energie er uit. Met wat dan nu kwamen er verschillende banen op zijn pad, die steeds weer de waarom vraag van het leven brachten. Vindt Marcel hierop het antwoord?Marcel is eigenaar van de ParadijsboerderijIn 2006 creëerde hij samen met zijn partner van een voormalig maisland een vruchtbaar landschap vol biodiversiteit. Hierop werden meer dan 30 verschillende fruit - en notenbomen, en meer dan 40 verschillende bessenstruiken gepland volgens de permacultuur gildes. Met de oogst creëren ze diverse confitures. Meer over Marcel op www.paradijsboerderij.nl

   9. Evelien Buynsters vertelt over haar levensangst

   In gesprek met Evelien Buynsters over levensangst (het woord dat na ons gesprek op tafel kwam en vervanger is van doodangst). Het overlijden van haar oma bracht de ommekeer om het leven van verlammende angst gedag te zeggen en te starten met leven vanuit avontuurlijke liefde. Evelien is gevoelsfotograaf. Zij combineert portretfotografie en coaching in haar waardevolle wandelingen voor particulieren en ondernemers om jou vast te leggen precies zoals jij nu bent met alles wat er is. Meer over Evelien lees je op www.evelienopweg.nl 

   8. Corry Rijk vertelt over ondersteuning bij euthanasieverzoeken

   In gesprek met Corry Rijk die werkzaam is als SCEN (Steun en Consultatie bij Euthanasie in Nederland) arts. In deze rol ondersteunt zij artsen die een euthanasieverzoek krijgen. Wat houdt dit in en wat betekent dit in de praktijk. Corry is gepensioneerd huisarts. 

   7. Josien Westveer vertelt over haar buitenbaarmoederlijke zwangerschappen

   In gesprek met Josien die acht keer zwanger was, waarvan vier buitenbaarmoederlijke zwangerschappen. Wat overkomt je als dit gebeurd. Is het gelijk duidelijk dat het om een buitenbaarmoederlijke zwangerschap gaat of hoe constateer je dit. Is er een reden of aanleiding waarom dit ontstaat en hoe gaan de artsen hiermee om. Iedere keer als Josien dit weer over kwam verliep het proces anders. Een pijnlijke periode met iedere keer weer de vraag hoe neem je dit mee in je leven en is er überhaupt sprake van verwerken? Josien doet voor het eerst haar verhaal. Josien is oprichter van BoerderijopvangMet haar kleinschalige kinderopvang geeft ze kinderen letterlijk de ruimte om de buitenwereld te leren kennen. Ze combineert dit met een BSO om het voor ouders makkelijk te maken. Meer over Josien op www.boerderijopvang.nl

   6. Rens de Peijper vertelt over thanatopraxie

   In gesprek met Rens, die gedreven door levenservaring rondom het verlies van zijn zus en zoontje voor de uitvaartverzorging koos. Met zijn missie iedereen heeft recht op een afscheid doet hij zijn werk als thanatopracteur, ook wel bekend als balsemer. Wat is dat balsemen, wat zijn de voordelen en hoe gaat het in zijn werk.Rens is thanatopracteur en verzorger van overledenenBegonnen als aanbieder van thanatopraxie. Ondertussen neemt hij ook  de volledige zorg van overledenen uit handen van uitvaartverzorgers. Niet alleen luistert hij naar de wensen van de nabestaanden. Ook kijkt hij naar de zorg die de overledene nodig heeft. Zo wordt goed advies geven over welke manier van opbaren een zorgeloos afscheid mogelijk: een opbaring na thanatopraxie of een opbaring met koeling. Meer over Rens www.thanatopraxie-rensdepeijper.nl 

   5. Ank Speelziek vertelt over het spreken bij uitvaarten

   In gesprek met Ank die vroeger als de dood was voor de dood. Deze angst werd door een opleiding levensbeschouwing nieuwsgierigheid naar de dood en bracht haar het beroep ritueel begeleidster bij afscheid.  Dat was geen eenvoudige weg, maar Ank is dankbaar voor deze ommekeer. Wat dit voor haar leven heeft betekent, weet ze mooi te verwoorden. Ank is spreker bij uitvaartenIedere keer is het weer bijzonder om verhalen om te halen, want ieder mens is uniek en kostbaar en vraagt zijn eigen woorden. Haar brede kennis, interesse en het continue up to date houden van zichzelf staat ze hen bij die daar om vragen.  Meer over Ank op www.donata-afscheid.nl

   4. Judith Webber vertelt over hoe het verlies van haar moeder haar aanzette tot leven

   In gesprek met Judith over haar moeder die haar gehele leven altijd wel iets onder de leden had. Dat werd anders toen ze de diagnose kanker ontving. Ze bleef moed houden maar dat mocht niet baten. Door het verlies van haar moeder werd Judith aangezet om te gaan leven. Hoe dat zijn vorm krijgt daar hebben we het over.Judith is spreker, trainer/coach, schrijver en eigenaar van Miracles by Stella, een puur natuurlijke & vegan verzorgingslijn opgezet door haar moeder Stella. Haar drijfveer is meer openheid en verbinding in organisaties, het onderwijs en de samenleving. Meer info op www.judithwebber.nl

   3. Loes ten Berge vertelt over het abrupte verlies van haar vader

   In gesprek met Loes die de dood van heel dichtbij meemaakte door het verlies van haar vader. Was het voorheen een spannend en onbekend onderwerp. Nu ze alles heeft meegemaakt kan en wil ze erover praten. Loes is een speelse blikvanger. Met haar creatieve blik vangt ze beelden in het dagelijks leven en creëert ze zo iets nieuws. Daarmee realiseert ze een luchtige opschudding. Ze maakt illustraties met bestaande voorwerpen en geeft workshops en online breaks om anderen naar hun speelse blik te brengen. Laat je verwonderen en ervaar de kracht van verbeelding! Meer over haar werk www.loestenberge.nl

   2. Els Zantvoort vertelt over het verlies van haar tienerzoon

   In gesprek met Els over het verlies van haar zoon Koen, die 18 mocht worden. Wat doet dat met je als moeder, wat maakt het in je los, wat wordt belangrijk en hoe ga je verder met zo’n ingrijpend verlies.Els is acupuncturist, gezondheidscoach en ervaringsdeskundige.Van klacht naar kracht. Alles wat niet gekend, gezien of gevoeld is, dient zich aan via een stagnatie of pijn op fysiek en emotioneel niveau. Meer over haar werk www.pulsar-care.com

   1. Rosita Belkadi vertelt over mediumschap

   In gesprek met Rosita over haar mediumschap en het contact met de spirituele wereld. Wat is dat, waarvoor en door wie wordt ze gevraagd. Is het mediumschap een talent of is het te leren. Rosita kwam zelf ook dichtbij de dood door een onverwachte diagnose. Veranderde dat haar relatie tot het levenseinde?Rosita is mediumZe ziet jou…… Dat klinkt gek maar als ze aan het werk is, kan ze energie zien en ervaren. Zodat ze weet waar bijvoorbeeld de communicatie van en met spirit bij jou binnenkomt en wat het doet, en vooral wat jij er mee doet. Of je nu begint of mega gevorderd bent en al jaren werkt. Rosita helpt jou met het ontwikkelen van mediamieke en spirituele talenten op een natuurlijke en vertrouwde manier. Meer over Rosita op www.rositabelkadi.nl   

   Volg de podcast via: