Hoe goed regel jij jouw nalatenschap? Het is een vraag die veel mensen liever vermijden, maar het belang ervan wordt onderschat. 
De gedachte dat het opstellen van een testament duur is, is een veel voorkomende belemmering. Mensen denken dat het opstellen geld kost en hebben daarom geen zin om hiermee aan de slag te gaan.

Arjan Hanse is expert op het gebied van nalatenschapsplanning en benadrukt dat het regelen van zaken financieel voordeel oplevert. Het opstellen van een testament voorkomt immers dat er problemen ontstaan na het overlijden, die financieel nadelig zijn. Een andere belemmering die mag worden weggenomen, is de gedachte dat het bezoeken van een notaris geld kost. Tuurlijk wordt hij betaald voor zijn diensten met als resultaat dat het financieel beter geregeld is voor de achterblijvers.

Wat gewenst is, moet wel juridisch haalbaar zijn. Een mondelinge afspraak met familie houdt juridisch geen stand. Daarom is het belangrijk om na te denken wat bij jouw persoonlijke situatie past. Op welke manier jij zaken het beste regelt. Er is namelijk geen algemene regel die voor iedereen geldt.

Zo realiseerde Winny zich na haar fietsongeluk dat het testament, dat jaren eerder was geregistreerd, niet meer past bij haar huidige situatie. Na wat onderzoek besloot ze terug te vallen op de bestaande regelgeving. Om dat tot werkelijkheid te brengen, moest haar huidige testament nietig worden verklaard. Maar ja, wat nu als zij niet meer aanspreekbaar is? Vooralsnog heeft ze geen partner en dan is het toch fijn als mensen haar wensen kennen. Ze stelde een wilsverklaring op waarin helder word hoe ze haar uitvaart wil, dat ze niet gereanimeerd wil worden en wat ze wil dat er met haar spullen en huis gebeurd. Dit document heeft ze gedeeld met lieve mensen om haar heen. Eén van hen is aangesteld om de regie te voeren als zij niet meer aanspreekbaar is.

Uit dit voorbeeld blijkt maar weer hoe noodzakelijk het belang van regelmatige controle en herziening van documenten. In de loop der tijd veranderen wetten, dat maakt dat oude testamenten mogelijk niet meer voldoen aan de huidige wetgeving of zijn je wensen veranderd. Dus maak er een jaarlijks routine van. Arjan suggereert dit te koppelen aan een andere jaarlijkse activiteit, zoals het doen van de belastingaangifte.

Nu is het gemakkelijker om advies te geven dan om zelf moeilijke gesprekken te voeren. Dat neemt niet weg dat het belang voor het regelen van nalatenschap groot is. Mensen nemen vaak pas actie na een schokkende gebeurtenis. 

En al is het regelen van nalatenschap soms een complex proces, zeker als er erfgenamen in het buitenland zijn. Hulp ontvangen van professionals is in dit geval dan wenselijk. Het afhandelen van een nalatenschap is een logistieke operatie die tijd en inspanning vergt en ook kennis vraagt.

Als mensen geen familie hebben of als de familie niet in staat is om alles te regelen, komen deze casussen bij Arjan Hanse terecht. Het is bijzonder betrokken te worden bij mensen in deze tijd van hun leven. Toch probeert Arjan zakelijk te blijven en niet te veel mee te gaan in de emoties.

Al praten mensen liever over feesten dan over uitvaarten en verlies. Arjan Hanse benadrukt het belang van het aangaan van deze moeilijke gesprekken met dierbaren. In een gesprek met een echtpaar van in de 90 werd helder dat praten over het verlies helder maakte wat er nog gewenst was tijdens het leven.

Kortom, het regelen van nalatenschap is belangrijk, maar wordt onderschat. Het is belangrijk om te weten wat je hebt geregeld of dit nog steeds overeenkomt met je huidige wensen en situatie. Het delen van je wensen en voorkeuren met geliefden is essentieel, zodat zij niet in het ongewisse achterblijven. Het regelen van nalatenschap is met de juiste begeleiding en ondersteuning een bijzonder proces. Vooral omdat je je dan weer even bewust wordt, wat echt belangrijk is in het leven. Dus, waar wacht je nog op? Ga aan de slag en regel jouw nalatenschap!

Foto van Brett Jordan op Unsplash